Španski gitarista

Гитариста класичне музике и професор на конзерваторијуму у Лирији у Шпанији Рафаел Сераљет (Rafael Serrallet) наступиће пред врањском публиком у суботу, 7. новембра од 19 часова у сали Позоришта “Бора Станковић”.
Његов концерт организован је у част братимљења УНЕСКО градова музике Врања и Лирије (Шпанија).
УНЕСКО Мрежа креативних градова, која је под својим окриљем од 2019. године уврстила Врање и Лирију, има за циљ промоцију сарадње са градовима и сарадње између самих градова који су идентификовали креативност као стратешки фактор одрживог урбаног развоја.
Музика је есенцијални део идентитета Лирије,медитеранског града у близини Валенсије. У националним и међународним оквирима позната је и као једна од општина у Шпанији са највећим процентом музички образованог становништва.
Гитариста Рафаел Сераљет је вероватно најискуснији шпански концертни извођач у међународним оквирима, са каријером која траје 25 година и са више од 1000 концерата одржаних у преко 80 земаља. Он је први класични музичар који је свирао на свих седам континената (укључујући и Антарктик) и тиме поставио Гинисов светски рекорд. Као професор гитаре на Конзерваторију музике у Лирији, овим концертом у Србији прославиће прву годишњицу УНЕСКО номинације Лирије.
Сераљет ће истог дана одржати  мастер клас и радионицу од 10 до 14 часова у Музичкој школи „Стеван Мокрањац“.
Музички догађај биће организован уз поштовање свих мера заштите од коронавируса, а улаз је бесплатан.

 

56Joakim

Представом "Нечиста крв" врањског ансамбла, у Врању ће вечерас од 20 часова званично почети 56. Позоришни фестивал "Јоаким Вујућ", под слоганом "Страх, смех, слобода".
Овај фестивал са међународним карактером представља  пресек најбоље продукције професионалних позоришних представа Србије од Шапца до Грачанице и трајаће до 2. новембра.
Ово је први пут да се овај престижни фестивал одржава у Врању, а током осам наредних дана дана врањска публика биће у прилици да погледа седам представа. 
Другог дана фестивала, публика ће моћи да погледа комад „Ако се пробудиш или као да је важно“, Исидоре Милосављевић, редитеља Ненада Тодоровића, у извођењу ансамбла Народног позоришта из Лесковца у копродукцији с Народним позориштем из Приштине.
Наредног дана, 28.октибра, Књажевско – српски театар из Крагујевца представиће се „Женидбом и удадбом“ Јована Стерије Поповића, коју је режирала Јана Маричић.
Четвртак је резервисан за  глумце Народног позоришта из Лесковца , који ће се представити комадом  „Свици“, Тене Штивичић, у режији Ксеније Крнајски.
У Петак, 30.октобар на сцени ће бити глумци Шабачког позоришта са представом  „Два витеза из Вероне“ Вилијама Шекспира, редитељке Мие Кнежевић.
Последњег дана у октобру, на сцени врањског позоришта, публика ће погледати представу Народног позоришта из Пирота, „Страх, једна топла људска прича“, ауторски пројекат Игора Вука Торбице, инспирисан делима Франца Ксавера Креца.
Представа „Лавина“ по тексту турског драмског писца Тунџера Џуџенолуа, редитеља Стевана Бодроже, у копродукцији Регионалнг позоришта из Новог Пазара и Пулс Театра из Лазаревца, биће изведена 1.новебра.
Последњег дана фестивала, у понедељак, 02. новембра,у част награђених, врањској публици, преставиће се “Власт и њена опозиција”, по тексту Небојше Ромчевића, редитеља Егона Савина, са глумачким ансамблом Народног позоришта из Ниша,која ће уједно и затворити фестивал.
Све представе почињу од 20 часова.
О наградама 56. „Јоакима“, одлучиваће трочлани жири у саставу: Валентин Венцел, глумац, управник Новосадског позоришта (Újvidéki Színház), Слободан Љубичић, глумац, првак драме Народног позоришта из Ужица и др Влатко Илић, театролог, ванредни профестор Факултета драмских уметности.

                                                                       122144807 1844310792375287 6038739295427053354 o

Један од најдуговечнијих позоришних фестивала у Србији,  „Бoрини пoзoришни дaни”, покренут у част великана српске књижевности Боре Станковића, под слоганом „Садашње у прошлости“ обележава свој јубилеј, 40 година постојања.
Након две изведене представе, до 24. октобра, пред врањском публиком наћи ће се исто толико позоришних комада у продукцији позоришта из Београда и Новог Сада .Вечерас је на репертоару представа ,,Калигула’’, Албера Камија, у режији Снежане Тришић и извођењу глумаца Народног позоришта у Београду. Представа почиње у 20 часова.
Последњег дана фестивала, пред врањском публиком је комад ,,Пасивно пушење’’, Небојше Ромчевића, у режији Егона Савина и извођењу Звездара Театра.
Дан касније, 25. октобра, у пост фестивалском програму, у 12.00 сати, глумци врањског театра извешће представу за децу ,,Чаробњак из Оза’’.
Иначе, у оквиру пратећег програма данас ће бити одржана промоција романа ,,Црна птица’’, Врањанке, Александре Јовановић. Промоција је заказана за 18.00 сати на Малој сцени Позоришта ,,Бора Станковић’’.
Цена појединачних улазница за представе је 700 динара.

kaligula 30